De historie van Het Bastion

Op 18 mei 1982 werd de voormalige melkfabriek aan de Bastionstraat gekraakt en in gebruik genomen als woon- en werkruimte. Er lagen plannen van een projectontwikkelaar om het pand te verbouwen en er vervolgens yuppen in te vestigen, maar de krakers konden de gemeente Breda overtuigen van de noodzaak van woonruimte voor sociale woningbouw en werkruimte voor kleine bedrijven.

In 1984 werd Het Bastion gelegaliseerd. Het woongedeelte werd in 1986 overgenomen, verbouwd en verhuurd door een woningbouwvereniging, het werkgedeelte door de gemeente en stichting Het Bastion.

Door succesvol beheer kon stichting Het Bastion in 1995 het werkgedeelte kopen en daarmee betaalbare bedrijfsruimte voor de toekomst garanderen. In 1997 kwam een voormalige kolenopslag in Dordrecht in beeld. Dit gebouw werd gekocht en verbouwd tot atelierpand. In 2000 kwam er in Dordrecht een woonhuis bij.

Het was een langgekoesterde wens om ook het woongedeelte aan de Bastionstraat/Tuinbouwlaan in eigendom te krijgen. Dat gebeurde uiteindelijk in 2006.